8 stebrov dobrega počutja

1. FIZIČNO ZDRAVJE

Ta izraz je pogosto povezan s telesno dejavnostjo, a vaše telo ni odvisno samo od fizičnega gibanja. Telesno dobro počutje vključuje tudi ustrezen spanec, higieno in zdravo prehrano. Ti koncepti niso vgrajeni le v krepitev vašega fizičnega počutja, temveč prispevajo k širši sliki: vam. Spanje je ključni del, saj je glavna točka, kako vaše telo deluje čez dan. Malo spanja ponoči lahko prispeva k temu, da se vaše telo čez dan počasneje odziva, kar gre z roko v roki s preveč spanja. Vendar pa obstaja popolno ravnovesje med obema.

2. PREHRANA

S telesnim počutjem prihaja koncept s pravilno prehrano, ki vam pomaga pridobiti potrebna makrohranila, vitamine in minerale za vsakodnevno energijo, rast mišic in obnovo telesa. “Smrt se skriva v črevesju!” Ta stari rek izvira od starega mojstra medicine Paracelsusa. Pravzaprav je črevesje eden najpomembnejših organov v našem telesu, ne le zato, ker razgrajuje hranila, ampak je ključni organ za spodbujanje našega imunskega sistema. Vzrok za številne nemire, slaba razpoloženja in nelagodja se nahaja prav v črevesju, zaradi velike obremenitve patogenih bakterij v črevesni flori.

3. DUŠEVNO ZDRAVJE

Čustveno dobro počutje zajema sposobnost krmarjenja s svojimi občutki. To pomeni prepoznavanje, ocenjevanje in deljenje teh občutkov z drugimi. Življenjski vzponi in padci vas lahko popeljejo na čustven tobogan, toda bolje kot boste razumeli, upravljali te občutke, bolj gladka bo vožnja. Potruditi se morate, da vaše čustveno dobro počutje postane ena od vaših prioritet.

4. SOCIALNO DOBRO POČUTJE

Govorimo o ustvarjanju pristnih povezav v vašem življenju, takih, ki bodo pozitivno vplivale na vaš dan. Konflikti so normalni in pozitivni odnosi z drugimi posamezniki niso vedno mogoči. Obkrožanje s pozitivnimi odnosi je ključnega pomena za ustvarjanje ozračja v vašem življenju. Konflikt je ključna prednost pri določanju vaše družbene blaginje, in čeprav nočemo ustvariti konflikta, je odlično učno orodje, ki vam pomaga pri soočanju tega problema. Družbeni odnosi ustvarjajo podporne sisteme, ki vas vodijo skozi življenjske težave, te pogosto spremljajo konflikti. Gradnja in vzdrževanje teh omrežij zahtevata čas in energijo, vendar je vredno truda. Način, kako se odločite za reševanje sporov v svojem življenju, vam omogoča, da se obdate z družbenim okoljem, ki vas osrečuje in tako prispeva k vašemu socialnemu blagostanju.

5. DUHOVNO DOBRO POČUTJE

Ta steber bo za vsakogar videti drugače, ker je tako oseben del splošnega dobrega počutja. V življenju ene osebe bo imel večjo vlogo kot v življenju druge, odvisno od tega, kako ga vsaka oseba definira. Govorimo o kako gledate na namen, smer in pomen svojega življenja. Brez tega lahko vrednote zdrsnejo na stran in porušijo ravnovesje. Ravnovesje je temeljna odskočna deska, ki na začetku ustvari osnovo za to, kako se odločite živeti svoje življenje.

6. INTELEKTUALNO DOBRO POČUTJE

To se krepi z nenehnim vključevanjem uma. To vam lahko pomaga pridobiti nove veščine in znanja, ki vas navdihujejo in izzivajo ter pomagajo rasti. Lahko izberete različne načine za krepitev tega stebra, že preprosto sodelovanje v intelektualno spodbudnih pogovorih in razpravah deluje. Karkoli izberete, vedite, da ta majhna dejanja krepijo vaše splošno intelektualno počutje.

7. KARIERNO/POKLICNO DOBRO POČUTJE

To pomeni veliko več kot denar, ki ga zaslužite, ali naziv, ki ga imate. Ta steber uteleša vašo edinstveno kombinacijo darov, sposobnosti, strasti, izobrazbe in življenjskih izkušenj, zaradi katerih ste to, kar ste. V tem stebru je vse o tem, kako dejanja, ki jih počnete, osmislite v svojem vsakdanjem življenju.

8. DOBRO POČUTJE V SKUPNOSTI/DRUŽBI

Dobro počutje v skupnosti se nanaša na vaše neposredno osebno okolje in širšo skupnost, kjer živite in delate. Bolj kot skrbite za svoje naravno in grajeno okolje in ga spoštujete, bolje lahko podpirate in vzdržujete vaše vsakdanje življenje.